Cat de rentabila este o fabrica de cherestea ?

Best seo packages

Cat de rentabila este o fabrica de cheresteaExploatarea lemnului a fost , este si va fi o afacere de succes mai ales in zonele in care exista resurse insemnate . Judetul Neamt este o astfel de zona , unde masa lemnoasa ajunge sa acopere aproximativ jumatate din suprafata judetului . Daca te intereseaza sa investesti intr-o fabrica de cherestea de capacitate mare iti recomand sa accesezi http://afaceri-proprietati.com , un site specializat in vanzari de afaceri .

Industria de prelucrarea a lemnului din Romania a inceput sa se dezvolte la inceputul secolului XX pentru ca sfarsitul secolului , mai exact in anii ‘’80 , sa ajunga pe locul 20 la nivel mondial. Actualmente , aproximativ 70% din productia totala este exportata .

Potrivit datelor furnizate de INS ( Institutul National de Statistica ) , in perioada 2002-2011 , in Romania s-au exploatat peste 135 de milioane de metri cubi de lemn . La un calcul simplu , valoarea lemnului exploatat in tara noastra in perioada analizata depaseste 9,4 miliarde de euro . Am ajuns la aceste cifre luand in calcul un pret minim de 70 de euro pentru metrul cub de lemn exploatat . In 2012 , exploatarea padurilor din tara noastra a generat o cifra de afaceri de 6 miliarde de euro .

Best seo packages

Lemnul romanesc ajunge sa fie exportat in cea mai mare parte , aproximativ 70% din cantitatea exportata , sub forma de cherestea si placaje .

In functie de specia de lemn din care este produsa cheresteaua poate sa fie :

• Cherestea de rasinoase
• Cherestea de foioase tari
• Cherestea de foioase moi

Cheresteaua se comercializeaza sub forma de : scanduri , dulapi , sipci ( leaturi ) si rigle . Tara noastra este pe primul loc in Europa la exportul de cherestea de foioase .Romania impreuna cu Franta realizeaza 50% ( 26% Romania , 24% Franta ) din exportul total de cherestea de foioase din Uniunea Europeana .

Cheresteaua se utilizeaza in productia de mobila , de hartie , de instrumente muzicale , de ambalaje , de jucarii , de furnir dar si in constructii , constructii navale si in industria aeronautica . In primele luni ale anului trecut tara noastra a exportat cherestea in valoare de 495,3 milioane de euro , inregistranduse astfel o crestere cu 41,5 milioane de euro fata de anul 2012 .

De cealalta parte , placajele se clasifica in :

• Placaje de uz general – utilizate in special la fabricarea pieselor de mobier ;
• Placaje hidro sau termorezistente – folosite cu precadere in industria aeronautica si in industria navala .

Tara noastra exporta lemn in Europa , Africa , Asia si America . Insa cea mai mare cantitate a masei lemnoase exportate de catre Romania in ultimii 11 ani a ajuns in trei tari , si anume Egipt , Turcia si Italia . Astfel , in Egipt se exporta aproximativ 3 milioane de tone anual , in timp ce in Turcia ajung 2,8 milioane de tone iar in Italia 2,7 milioane de tone .

Pentru a incuraja vanzarea masei lemnoase in primul rand catre producatorii autohtoni si mai apoi strainilor , se incearca implementarea unui nou Cod Silvic . Aceste noi regmentari prevad ca producatorii al caror sediu social se afla in apropierea padurilor sau a locurilor de exploatare sa aiba prioritate fata de companiile internationale .

Doar cu ajutorul acestor reglementari producatorii din tara noastra vor putea face fata concurentei si isi vor putea creste productia . Viitorul suna promitator pentru aceasta industrie .

Categories:   Other stuff

Comments

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.